EXCLUSIV VIDEO | Europarlamentarul Eugen Tomac: „Nu Austria este problema în cazul Schengen, ci lipsa garanțiilor ferme de la marii jucători, Germania și Franța. Este un eșec de proporții și nimeni nu-și asumă”

Publicat: 20/12/2022, 07:00
Actualizat: 22/12/2022, 03:44

România nu și-a actualizat înțelegerile avute în ecuația aderării și nici nu și-a impus ferm punctul de vedere în ceea ce privește intrarea în spațiul Schengen, așteptată timp de 11 ani. În plus, niciunul dintre oficialii români nu și-a asumat, până în prezent, eșecul acestui obiectiv, susține Eugen Tomac, europarlamentar și președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Europarlamentarul face o radiografie a dosarului Schengen, punctând că marea lecție a neaderării este că „România nu mai poate merge doar pe angajamente verbale”, ci are nevoie de cât mai multe garanții pentru a-și atinge acest obiectiv.

Eugen Tomac susține că România trebuie să treacă „granița” discuțiilor politicoase și să-și susțină ferm și asumat poziția pentru a reuși să-și îndeplinească visul aderării.

România a avut sprijinul a 26 de state membre, doar Austria s-a opus

România, care așteaptă aderarea la Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale Uniunii Europene. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

După 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde în speța aderării, deși oficialii români susțin că de ani buni sunt îndeplinite toate cerințele tehnice impuse.

“Unii lideri europeni folosesc un discurs demagogic și periculos”

Europarlamentarul Eugen Tomac crede că s-a ajuns aici pe de-o parte pentru că s-a crezut că înțelegerile vechi cu unele state pe subiectul Schengen vor fi menținute și astfel informațiile nu au fost actualizate la timp, iar pe de altă parte, pentru că am acceptat separarea de Croația în decizia extinderii spațiului de liberă circulație.

“O altă nemulțumire este că unii lideri europeni se folosesc de un discurs extrem de demagogic și de periculos, utilizând jumătăți de măsură, atunci când este vorba despre realități prin care trece Europa. Cred că aici s-au greșit câțiva pași. Primul pas este că acest subiect a fost tratat așa, de la sine înțeles, că toată lumea cu care am avut înțelegere acum zece ani, cinci ani își va menține înțelegerile. Nu le-am actualizat cum trebuie. Și doi, am lăsat, fără să ne impunem ferm punctul de vedere ca discuțiile, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, o nouă extindere să se producă separat de Croație.

În momentul în care noi am acceptat ca discuțiile în ceea ce privește extinderea să se desfășoare separat de Croația, practic, de atunci, era limpede că există un alt scenariu. Nu am nicio explicație logică de ce noi nu am jucat cu aceeași unitate de măsură în condițiile în care am fost puși la zid. În această situație, este foarte greu să mai recuperezi ceva.

Consiliul European era un bun prilej pentru a clarifica această chestiune. Dar, iată, din nou, nu am avut suportul necesar pentru a introduce acest subiect pe ordinea suplimentară. Au fost doar niște discuții politicoase”, a spus Eugen Tomac, la GÂNDUL EXCLUSIV.

“Este nefiresc să nu existe o asumare  clară a acestui eșec de proporții

Decizia Austriei de a boicota aderarea României a luat prin surprindere foarte multă lume, inclusiv pe politicienii români, spune Eugen Tomac.

“Austria este puternic implicată în economia noastră. Nu se aștepta nimeni ca Austria să ne închidă ușa în felul acesta. Pentru marea majoritate dintre noi, a fost o surpriză acest boicot al Austriei, acest veto și, din ce observ, a luat prin surprindere inclusiv autoritățile române.

Însă, nu Austria este problema în ecuația de față, ci faptul în sine că noi nu am primit garanții extrem de ferme și de reale din partea marilor jucători. Și aici mă refer la Germania și Franța. Aceste state au un vot în Consiliul JAI, dar au și o influență mai puternică decât are România sau Austria, inclusiv Olanda, dacă discutăm despre aceste state”, susține Eugen Tomac.

În opinia europarlamentarului, argumentele folosite de Austria au fost ridicole, dar din situația în care a fost pusă de un singur stat opozant, în fața a 26 de țări care au susținut aderarea, România a primit o lecție din care are de învățat pe viitor.

Evident că aici trebuia construit altfel întregul proces de decizie. Am fi putut închide acest dosar mult mai bine, însă, pe undeva, lucrurile nu au funcționat cum trebuie. Regret că nimeni nu vrea să-și asum. Or, este nefiresc, într-un proces atât de complex, să nu existe o asumare foarte clară a acestui eșec de proporții care ne revoltă pe bună dreptate.

Argumentele folosite de Austria au fost extrem de ridicole. Din această lecție, trebuie să învățăm foarte multe. Nu mai putem merge doar pe angajamente verbale, este clar că avem nevoie de garanții mult mai multe pentru a ne atinge acest obiectiv. Cred că din acest duș rece trebuie să tragem concluziile necesare și să ne construim o nouă perspectivă pentru a ajunge în spațiul Schengen”, a mai spus președintele PMP.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea